МУЗЕЈ ГАЛЕРИЈА

кавадарци

Музеј Галерија

Музеј галерија Кавадарци, ликовни, етнолошки, историски и археолошки изложби…

Музеј Етнологија

спомен соба на Васил Хаџиманов, спомен соба на Никола Бадев. Eтнолошка, историска поставка и поставка за традиционална подготовка на храна и вино

Изложба на фотографии од Кавадарци

од 7-ми до 21-ви септември

музеј галерија кавадарци

во далечната 1973

како институција од областа на културата е основана со одлука на Собранието на општина Кавадарци

официјално отворање

На 6-ти септември 1976 година, со отворањето на ликовната изложба на словенечкиот сликар Марио Вилхар официјално почнува со работа.

фото од отворање на изложбата од Бранко Ивановски

музеј галерија – кавадарци

одделенија во склоп на локалната музеј галерија

Музеј-галеријата е институција отворена за јавноста, има едукативна улога, со цел да развива интерактивна комуникација со посетителите,
и преку презентација на движното и недвижното наследво да привлекува поширока публика.

Археолошко одделение

формирано во 1976 година заедно со формирањето на Музејот.
Основна дејност на архролошкото одделение е истражување, прибирање, документација, презентација и публикација на археолошкиот материјал,
кој континуирано е прибиран по пат на теренски истражувања…

ОДДЕЛЕНИЕ ЗА ЗАШТИТА НА СПОМЕНИЦИ НА КУЛТУРАТА

Кавадарци е град со огромно културно наследство од сите свери на човечкото духовно битисување. Во неговиот потесен и поширок простор има значителен
број на…

Етнолошко одделение

како оддел на Музеј-галеријата исто така дава голем придонес во зачувувањето на движното културно наследство во овој крај,
а има организирано и неколку истражувачки проекти со цел да се афирмира етнолошкото богатство на тиквешкиот крај…

ОДДЕЛЕНИЕ ЗА ЛИКОВНА УМЕТНОСТ

Во Музеј-галеријата Кавадарци има реализирано повеќе од 300 изложби на уметници од Македонија, поранешна Југославија но и пошироко.
Свои самостојни изложби имале скоро сите позначајни ликовни уметници од Македонија и пошироко…

Историско одделение

Една од основните задачи на историското одделение е прибирање, заштита и презентирање на предмети, документи,
фотографии и материјали од областа на историјата на општина Кавадарци. Организирање и презентирање на собраните …

СПОМЕН СОБИ

Во склоп на историското одделение функционираат пет спомен соби меѓу кои:
Спомен соба народниот херој “Страшо Пинџур” во Ваташа, Спомен соба на Првата македонска дивизија во с. Шешково, Спомен соба на тиквешкиот партизански одред Добри Даскалов во село Бојанчиште, спомен соби на Васил Хаџиманов и Никола Бадев доајените на

+
години постоење
+
поставки на изложби
+
издадени публикации
+
локации за посета

музеј галерија

информации и контакт

доколку сакате да се информирате или да закажете посета во Музеј Галерија – Кавадарци ве молиме контактирајте со Нас