Logo of museum
Poster for exebition

ИЗЛОЖБА

05.03.2021 ГОД. (ПЕТОК) ВО 12 ЧАСОТ

ЖЕНИ УМЕТНИЦИ ОД

“ЗБИРКАТА НА ЛИКОВНИ ДЕЛА“

НА МУЗЕЈ – ГАЛЕРИЈА КАВАДАРЦИ

На овој начин го одбележуваме овој значаен празник посветен на секоја жена, мајка, сопруга, баба, девојка...

  Практикуваме секогаш оваа изложба да биде во целост посветена на жената, па од тие причини автор на секоја изложба по повод празникот е жена или ретроспектива на ликовни уметнички дела кои се создадени од жени уметници.

  Оваа година одлучивме изложбата да биде составена од ризницата на ликовни уметнички креации (маслени и акрилни платна, акварели, графики, дела од применета уметност и сл.) од музејската “Збирка на ликовни дела“ во која се вклучени жени уметници, а отстапени на Музеј – Галерија Кавадарци во периодот кога се презентирани нивните изложби и се претставиле со свои дела во нашиот Музеј.

            Експонираме дела од следниве ликовни уметнички хронолошки подредени:

 Изложбата има интернационален карактер, застапени се авторки од нашиот град, од нашата држава и од странство.

Merkur, bronze  Дивна Пешиќ

Nakit, Roman period  Ружица Јосифовска

poloshki manastir  Агна Дренкова

Freska, oplakuvanje na Hrista  Ели - Аин Алиновска


Реализирани Изложби

Лазар Дојчинов

13.02(четврток)2020, 18:00 ч.

Џоломарската игра во селата Ресава и Бегниште

13.01(понеделник)2020, 18:00 ч.

КАЛЕИДОСКОП

13.01(понеделник)2020, 18:00 ч.

ПЛАКАТИ ОД ИЗЛОЖБИ

08.07(среда)2020, 12:00 ч.

Александра Кокотовиќ - Хармонија на тишината

27.08(четврток)2020, 20:00 ч.