Logo of museum

ИЗЛОЖБА

ПЛАКАТИ ОД ИЗЛОЖБИ 2017-2020

08.07(sre)2020, 12:00 ч.

Poster for exebition

Поради светската пандемија на корона вирус и кризата која произлезе од Ковид 19, а согласно Уредбата со законска сила на Владата на нашата држава и протоколот за работа на музеите, презентираме изложба од музејска дејност online преку социјалната мрежа facebook на Музејот и останатите портали и ТВ куќи од локален карактер.

Изложбата е насловена “Плакати од изложби 2017 – 2020 “. На неа се презентирани над 100 плакати и каталози од изложби од ликовна и музејска дејност реализирани во последните три години (за кои што имаме изготвен плакат, каталог или покана).

Целта на изложбата е да ја потсетиме јавноста за важноста и значењето на истите. Изложбите беа во соработка со Градоначалникот и Совет на општина Кавадарци, музејски и .... повеќе>>>

Известувања

ОГЛАС ЗА ЈАВНА НАБАВКА
Број на оглас: 09519/2020

Отстранување на преградни зидови поради влага и поплава, изнесување шут, реконструкција на простор со заштита од влага и поставување на нови преградни зидови. Изработка на заштитна конструкција- настрешница за одведување на дождовни води идр.
Превземи ПДФ >>>

Завршна сметка за 2019

Обрасци од ЦР на РМ за годишна пресметка.
повеќе тука >>>

ПУБЛИКАЦИИ

Ризница на ликовни дела

Cover phot from Catalogue

Како последно издание на Музеј-галерија Кавадарци е фото-монографијата "Ризница на ликовни дела " во која се застапени скоро сите уметнички дела од колекцијата на музјеот. Таа се состои од 157 дела од 78 автори, настанати во периодот од 1943 до 2018 година.

Во монографијата доминираат дела од најистакнатите македонски ликовни дејци како Петар Мазев, Глигор Чемерски, Ана Темкова, Симон Шемов, Борко Лазески, Васко Ташковски, Љубомир Белогаски а некои од авторите потекнуваат токму од Кавадарци.

Автори на Фотомонографијата се Весна Ѓорѓиева и Трајче Цветков и истата беше промовирана на 7 ми септември 2018, заедно со изложба каде беа изложени најпрепознатливите и најдобрите остварувања. повеќе>>>

НОВ МУЗЕЈ

СПОМЕН СОБА НА НИКОЛА БАДЕВ

Portret of Nikola Badev

Спомен собата на Никола Бадев е најнов дел во Музејот-галеријата и заедно со спомен собата на Васил Хаџиманов е сосотавен дел од делот на музејот каде што се чуваат предмети и материјали за производство и обработка на храна во Тиквешијата.

Никола Бадев беше исклучителна личност, интерпретатор кој високо ја крена и прослави македонската народна песна и со тоа остави неизбришливи траги. Во текот на својата долгогодишна кариера има снимено повеќе од 200 песни и 100 грамофонски плочи. Со исклучителен сензибилитет ги има испеано лирските македонски песни, ја има обиколено земјата неколку пати, во земјите каде живеат македонските иселеници. Спомен собата беше свечено отворена во октомври, 2018 година.